jump to navigation

Lente

pasen.jpg

Het is sinds donderdagochtend weer lente. Niet dat ik er tot nu zoveel van heb gemerkt, want ik ben sinds de lente is begonnen al drie keer compleet natgeregend. En ze voorspellen sneeuw tijdens Pasen. Arme kinderen die buiten paaseitjes gaan zoeken, helemaal ingepakt. Driedubbeledikke handschoenen aan, sjaal vijf keer omgewikkeld, dikke jas aan, skibril op… ja, zo vinden ze hun paaseitjes wel hoor!

Vergeet de achterliggende gedachte niet bij Pasen. Ik vraag me wel eens af of mensen weten waarom we eigenlijk Pasen vieren, waarom mensen op Goede vrijdag vrij hebben. Die mensen zijn volgens mij een beetje wereldvreemd. Ikzelf ben ook niet christelijk, maar ik weet er wel het een en ander vanaf. Met Pasen herdenken we de opstanding van Jezus, die op Goede vrijdag aan het kruis stierf. Elk jaar in onder andere de Filippijnen zijn er van die mensen die het letterlijk gaan naspelen. Ik moet er niet aan denken… komt ook elk jaar weer in het nieuws. Lijkt me zo pijnlijk, een spijker door je beide handen heen… En je hoeft maar even verkeerd die spijker er door heen te hameren en je kan je hele hand niet meer gebruiken, omdat je een pees hebt geraakt die de spieren in je hand aanspant. Maar alles voor het hogere doel. Net als flagellanten, mensen die zichzelf geselen, slaan, voor boetedoening. Met Pasen doen sommige mensen het ook, om te identificeren met Jezus. Geloof het of niet, maar er zijn regels voor. Als je jezelf gaat geselen om religieuze redenen moet je bijvoorbeeld je kont mijden, dat kan namelijk een erotisch effect op je hebben, en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Sadomasochisme is niet toegestaan.

Maar goed, voor veel mensen is Pasen dus een paar dagen vrij. Ik zit deze paar dagen weer in Sneek, een welkome onderbreking van het studieleven. De Landelijke Studentenvakbond wil graag dat de week-OV studentenjaarkaart ook op feestdagen geld die door de week vallen. En ik ben het daar helemaal mee eens. Ik wil gratis kunnen reizen op bevrijdingsdag! En op koninginnedag! En op al die andere dagen! Maar die twee zijn belangrijk, want die zijn gezellig. Maar Pasen is ook gezellig.

Fijn Pasen toegewenst!

Advertenties

Reacties»

No comments yet — be the first.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: