jump to navigation

Toekomst

Toekomst, het is een hip onderwerp tegenwoordig. Op scholen drillen ze leerlingen zo vroeg mogelijk te weten wat voor toekomst ze willen. Wat voor studie, wat voor baan. Nou, ik weet het nog steeds niet. Mij is gister op een congres verteld door potentiële werkgevers dat mijn studie op het moment waardeloos is. Nou, lekker is dat. “Nee, we nemen liever een universitair geschoold iemand aan op jou vakgebied dan een HBO’er.”

In de media maken ze zich de laatste jaren steeds meer zorgen om de toekomst van de aarde. Te veel vervuiling dit, te veel uitstoot dat. Maar, zo lees je ook. Het gat in de ozonlaag krimpt langzaam! Tegen de tijd dat het dicht is, wonen we op Mars. Soms krijg ik het idee dat dat een collectief westers idee is, kolonisatie op Mars. Ja, daar zullen de marsmannetjes blij mee zijn! Die waren van plan de aarde aan te vallen, ala War of the Worlds. Maar als wij de kiem van het leven op Mars smoren met onze kolonisatie, dan blijft er van die plannen weinig over. Het is een complot…

Maar aan de andere kant: we’ll probably never know.

Op wereldniveau lijkt de toekomst zo negatief. Al die oorlogen, waar geen eind aan lijkt te komen, alle honger die nu al op de wereld voorkomt. En dat wordt alleen nog maar erger, naar mate er meer mensen bij komen. Youp van ’t Hek zong een paar jaar terug in een oudejaarsconferentie: ‘Een hele fijne vogelgriep, laat die nou maar komen!’. Klinkt heel hard, maar dat gebeurd toch ook in het dierenrijk? Als er teveel van een bepaalde soort is, breekt er een ziekte uit, die de soort weer reduceert tot een normaal aantal. Daarnaast heb je nog roofdieren en dergelijke die ook weer soorten in een bepaalde balans houden. De natuur heeft het wel goed geregeld.

Maar ook regionaal niveau voorzie ik problemen in de toekomst. Sneek is een goed voorbeeld! Goed nieuws in de recente toekomst is natuurlijk de nieuwe rondweg. En die is meteen ook slecht nieuws, want voor zover ik het begrepen heb is dat de afslag naar het station verdwijnt en we dus nu altijd door het centrum moeten, willen we bij het station kunnen komen. En dat geld denk ik ook voor die woonwijken. Word het centrum dan niet ontzettend belast? Maar ook dat gaat vast wel goed komen. Eigenlijk komt de toekomst wel op zijn pootjes terecht, daar maak ik me geen zorgen over!

12 april 08

Advertenties

Reacties»

No comments yet — be the first.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: