jump to navigation

Istanbul

Afgelopen week zat ik met mijn opleiding in het wonderschone Istanbul. En wat je daar aantreft, is zoveel anders dan een westerse stad, alhoewel er ook genoeg overeenkomsten zijn, zoals de MacDonalds en Starbucks. Grote verschillen waren toch wel dat dat toch wel echt een islamitische stad was. Vijf keer per dag oproep tot gebed, wat in de hele stad te horen was en overal moskee’s. Ik werd elke keer wakker door de ochtendoproep, want die was keihard en er stond een moskee dichtbij het hotel… maar dat ter zijde.

Nog een groot verschil was eigenlijk binnenin de stad. Istanbul ligt, zoals velen misschien wel weten, op twee continenten. Je hebt het Europadeel en een stuk dat ligt in Azie. Het klinkt misschien vreemd, maar het stuk dat in Azie lag, was veel moderner en leek veel meer op een stad zoals Amsterdam dan het deel wat in Europa ligt. Het Europese deel was veel armer. Vanzelfsprekend zijn er nog meer verschillen als je zo’n grote stad met Sneek gaat vergelijken, zoals het aantal inwoners.

In Istanbul wonen pakweg 16 miljoen mensen. Het is dan ook een enorme stad. En heel druk. En niet alleen met de inwoners zelf. In Istanbul heb ik kennis gemaakt met de uitleg van de term ‘massatoerisme’. S’nachts legt er een enorme cruiseschip aan in de haven van Istanbul en de volgende dag stromen er 25 bussen vol met passagiers het centrum in. En al die mensen willen maar 1 ding. Zoveel mogelijk van Istanbul zien in zo’n kort mogelijke tijd. En die waren natuurlijk bij DE actracties van de stad. Zoals bijvoorbeeld de Blauwe Moskee. Je zag door de toeristen de moskee niet meer. En buiten verzamelden die groepen weer. “Groep 25! Report here please!” En dan hield zo’n iemand een bordje met 25 er op omhoog en begon hij te lopen terwijl de rest van de groep als een stel eendenkuikens er achteraan waggelde. Zo waren er heel veel groepen. Behalve de Blauwe Moskee heb ik natuurlijk nog meer gezien. De Brug van Geert Mak bijvoorbeeld, Hagia Sophia, Topkapi Paleis, Hippodroom, de Muren van Theodosius en nog veel meer. Maar mijn column is te kort om te gaan omschrijven hoe geweldig die dingen waren. Ik, als Geschiedenisstudent, smulde hiervan. De Muren van Theodosius bijvoorbeeld zijn in 420 gebouwd en zijn pas echt veroverd in 1453, toen sultan Mehmet de II Constantinopel veroverde en er Istanbul van maakte. En als je die muren dan in het echt ziet… geweldig.

Ik kan iedereen aanraden om eens naar Istanbul te gaan. Het leven is daar voor ons zeer goedkoop. Had voor omgerekend 4 euro een complete maaltijd.

Maar toch, het is altijd weer fijn om naar huis te gaan.

24 mei 2008

Advertenties

Reacties»

No comments yet — be the first.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: