jump to navigation

Gestrande schepen en walvissen

artemis.jpg Martin Vlietstra, ging uit varen. Met zijn scheepje naar…
Waar ging hij eigenlijk naar toe? Zuid? Naar huis?
De weg was recht, de weg was krom. Nooit kwam de Artemis meer weer om.
Een twee drie vier vijf zes zeven, waar is Martien met zijn Artemis toch gebleven?
Hij is niet hier, hij is niet daar, hij is… waar? Les Sables d’Olonne, of iets dergelijks. Een strand in Frankrijk. Waarom gebeurt dat hier nooit? ‘Omdat Sneek geen strand heeft. Omdat Sneek niet aan het zee ligt.’ Ha… ha… nu niet meer nee.

Je hoort wel vaker dat dingen aanspoelen op het strand. Sportschoenen, bananen, hout, af en toe een dood lijk van iets waar je niet meer van kunt zien wat het ooit was… Walvissen hebben ook wel eens de neiging om aan te spoelen. Er is niet altijd een vrolijke tuimelaar in de buurt die ze van het strand weg loodst. Ik heb wel eens gehoord wat er met een walvis gebeurd als hij aanspoelt. Bind me er niet aan vast, maar ik geloof dat ze stikken door hun eigen gewicht. Er komt, als ze op het strand liggen, zoveel druk op de longen, dat de longen het niet meer aankunnen en ze dus stikken. Zielig hè? Ik kan niet terug vinden of het klopt, maar het klinkt aannemelijk. Maar ik weet nu wel dat walvissen in het noorden een ander accent hebben dan de walvissen die in het zuiden zwemmen. En dat de tong van een walvis 2 ton weegt, altijd al willen weten!

Maar goed, zo stranden er dus ook schepen op het strand. En het is niet zo’n klein bootje. Ik vind het behoorlijk knap van moeder natuur. Het is vast een voorteken, een teken van de Apocalyps. Of zou er nou ook daar bij Frankrijk een walvis hebben gezwommen die dacht, goh, laat ik die boot naar het strand duwen? Walvissen zwemmen nooit alleen dus ze zullen wel tegen elkaar gezegd hebben, in hun eigen accent natuurlijk, ‘Een groot vrachtschip. Vervuilend! Het is geen walvisvaarder, er is geen harpoen aan boord, het stormt, laten we hem naar het strand duwen.’ Zo gezegd, zo gedaan en niemand zal er achter komen dat het walvissen waren. Of heel veel haringen en makrelen, dat kan ook nog.
Ach, de Apocalyps laat nog wel even op zich wachten.

We zien wel waar het schip strand.

15 maart 2008

Advertenties

Reacties»

No comments yet — be the first.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: