jump to navigation

Gemeenten

Wat is dit nou? Wat bereikte mijn oor afgelopen week? Gaan we een groot Sneek krijgen met 80 duizend inwoners? Ze willen vijf gemeenten bij elkaar stoppen in 1 gemeente, namelijk Sneek, Bolsward, Wûnseradiel, Wymbritseradiel en Nijefurd. En de gemeente Gaasterlân-Sleat mag er ook bij als ze dat willen. Volgens de een moeten ze zich afzijdig houden vanwege de bureaucratische rompslomp die het met zich mee brengt, volgens de ander begaan ze een historische fout als ze er niet in mee gaan. Meningen verschillen.

Volgens mij is het wel een goed plan. Krachten bundelen kan volgens mij niet zoveel kwaad. Ik kan me meer gevallen herinneren van ideeën tot fuseren. Zo wilde Sneek enkele jaren geleden Oppenhuizen bij de gemeente Sneek voegen. Er kwam veel weerstand vanuit Oppenhuizen, omdat ze bang waren dat het dorpse zou verdwijnen door de stad. En waarschijnlijk zijn nu veel meer mensen daar bang voor dan alleen maar de Oppenhuisters. Is de grootste stad in de gemeente Nijefurd niet Workum? Het mag 1 van de 11 steden zijn, maar echt groot is Workum niet. Wel een prachtig pittoresk stadje, dat zeker. Maar dat houdt dus in dat de rest van Nijefurd allemaal kleine dorpjes zijn, die grotendeels uit weiland en d\ergelijke bestaan. Zou dat niet verdwijnen als je bij een stad gaat zitten? Nog een bezwaar tegen de fusie zou zijn dat mensen vanuit Koudum een behoorlijk eind moeten reizen om naar het stadshuis te gaan! Ik weet niet hoor, maar dat lijkt me niet de bedoeling. Zou er niet gewoon een dependance komen in Workum? En dat het hoofdstadhuis in Sneek is?

Ik denk niet dat het de bedoeling is dat ze hier een mini Randstad gaan maken of zo. Kenmerkend Friesland zijn namelijk die weilanden en al dat water. Dat zien de grote steden van Zuid West Friesland ook wel in. En Sneek weet wel beter. IJsbrechtum is toch ook nog steeds een dorp? En Offingawier toch ook? Ik zie het probleem niet helemaal.

Ik voorzie wel vele bureaucratische troepjes, maar ach. Daar hebben wij geloof ik niets mee te maken. Al verwacht ik eigenlijk nog wel een brief waarin het officieel staat aangekondigd dat er een fusie komt met het hoe/wat/waar. Lijkt me toch fatsoenlijk om mensen te laten weten via een brief uiteindelijk dat ze straks in een gloednieuwe gemeente wonen.

Toch?

27 september 08

Advertenties

Reacties»

No comments yet — be the first.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: