jump to navigation

Fietsers in Sneek

fietsbord.jpg Het is al een tijdje een hot-item in Sneek. Al die wegen waar je plotseling niet meer langs kan, omdat ze daar zo nodig wat steentjes moeten verleggen en hier en daar een steentje gaan bijplaatsen. “Bedankt voor uw begrip.” Zie je dan nog wel eens staan langs de snelweg als ze aan de weg werken, maar dat heb ik niet zien staan toen ze met de Prins Hendrikkade bezig waren, om de stoplichten te vervangen door een pittoreske rotonde die past in de binnenstad van Sneek. “Want,” zo heb ik gelezen. “Nu betrekken we dat stukje Sneek wat meer bij de historische binnenstad.” Yeah right. Het is zo’n hippe rotonde waar fietsers voorrang op krijgen van al het verkeer wat de rotonde op wil rijden. Vertel dat die automobilisten maar eens. Voor Sneker automobilisten die zulke rotondes niet gewend zijn, is dit een hele verandering.

Kijk nou eens naar Leeuwarden. Praktisch elke rotonde is fietserproof. Die hebben voorrang. Als ik naar mijn school fiets, hoef ik, in principe, niet te stoppen. Ik krijg overal voorrang. Wel moet ik vaak uitwijken, omdat auto’s denken dat ik toch wel ga stoppen. En dat doe ik niet. Zeer interessante situaties die nu ook in Sneek voorkomen.

Automobilisten mogen in ieder geval wel eens wat meer aan fietsers denken! Neem het kruispunt op de Singel, tussen de Waterpoort en en niet nader te benoemen Supermarkt. Hoevaak je als fietser niet half word doodgereden door auto’s die net langs de waterpoort zijn gereden, over de brug heen en de Singel willen volgen. Hallo! Fietsers van rechts hebben voorrang daar! VROEGER kreeg je voorrang als je op de Singel reed. Maar VROEGER is een raar begrip. Want VROEGER was de lucht nog blauw, het gras nog groen en een stuk minder auto’s op de weg. Ga eens, als automobilist, op de fiets en kijk eens wat een fietser in Sneek zoal kan meemaken. En doe dat vooral in de plenzende regen. Ga dan eens op een vluchtheuvel, speciaal voor fietsers en voetgangers, staan en kijk eens hoe vaak een automobilist jou voor laat gaan omdat je daar domweg staat te verkleumen. En doe dat dan ook vooral voordat de Geeuwbrug vanaf 13 oktober word afgesloten. Dan gaat de hele mikmak die van de A7 komt afgereden door de binnenstad of gaat onder de Houkesloot door.

Dat gaat allemaal nog zeer interessant worden.

29 september 07

Advertenties

Reacties»

No comments yet — be the first.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: