jump to navigation

Onderwijs

onderwijs.jpg Oh oh oh, waar moet het heen met het onderwijs tegenwoordig. Leerlingen staken omdat ze het niet eens zijn met de 1040 uur die ze moeten maken. Leraren zijn het niet eens met de salarissen en dergelijke en ook daar was al sprake van stakingen. Deze zijn niet door gegaan. Leraren staken niet zo snel als mensen in, bijvoorbeeld, het openbaar vervoer. Mensen die leraar worden hebben vaak een bepaalde visie voor ogen, een bepaalde filosofie. Je geeft de jeugdige generatie wat mee van jezelf, of ze er wat mee doen is een tweede. Maar iedereen heeft wel een leraar die hij voor ogen kan halen, waarvan hij denkt; daar heb ik wat van geleerd. Dat was een prima man, of een prima vrouw! Ook zijn leraren bang voor het welzijn van hun leerlingen. Want als leerlingen een maand geen les krijgen, lopen ze gigantisch achter, wat weer ten koste gaat van hun cijfers en eventuele toekomst. Halen ze hun examen dan wel? Want leraar, nee, dat wordt je niet vanwege het hoge salaris.

Nu is minister Plasterk van plan om de salarissen te verhogen. Nadat hij eerst had geopperd de basisbeurs van de studenten af te schaffen, wat overigens een belachelijk idee was, spreekt hij nu over het verhogen van het collegegeld. Kortom, de beste minister legt één tiende deel het lerarensalarisprobleem bij de studenten, die toch al geen tot nauwelijks geld hebben. Het zou eigenlijk veel meer gespreid moeten zijn over de samenleving. Iedereen is gebaat bij onderwijzers. Iedereen heeft er mee te maken gehad, of heeft er nog steeds mee te maken. 1,1 miljard euro is er nodig. Klinkt veel, maar als het oploopt tot 2020 gaat het al over een lagere periode en als je even bedenkt dat er best veel middelbare scholen zijn. Zelfs Sneek heeft er al 2! Bij de RSG in Sneek gingen ze ook al staken. Maar is zoveel loos in het onderwijs. De zorg voor leerlingen kan veel beter, er kan veel meer worden gedaan met kleinere klassen en nieuwe leraren moeten worden aangemoedigd om in het vak verder te gaan. Groeimogelijkheden! Maak het vak aantrekkelijker.

Al met al is het onderwijs tegenwoordig een hot item en verschillen de meningen ontzettend. Waar de hoge pieten in Den Haag denken dat ze het het beste weten voor Nederland qua onderwijs, denken de leerkrachten die les geven er anders over. Ik, als student Geschiedenisdocent, kijk het met argusogen aan.

24 november 07

Advertenties

Reacties»

No comments yet — be the first.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: