jump to navigation

Huisjes

flexa.jpg Ooit, lang geleden, toen ik braaf elke dag van de ene kant naar de andere kant van Sneek fietste om bij school te komen, fietste ik langs een verf-fabriek. Flexa. Altijd keek ik even naar binnen en verbaasde me er over dat er om stipt tien over acht s’ochtends al mensen aan het werk waren. Ik kende die mensen verder niet, ze boeiden me ook niet. Ze waren daar gewoon, elke ochtend weer. Net zoals aan de overkant van diezelfde straat elke ochtend de tv op Spongebob Squarepants stond.

Ik fiets die route allang niet meer, maar toch kijk ik elke keer even bij de fabriek naar binnen als ik daar af en toe langs kom. Waren altijd wel wat mensen aan het werk. Maar nu dus niet meer. De Flexa is onderhand verhuisd. De laatste verfmachines zijn verhuist naar Afrika, en het gebouw staat nu leeg. Wat doe je met zo iets? Enorme fabriekshallen zullen het wel zijn. Daar kan je toch een geweldig mooi feestje geven! Nieuwe uitgaansgelegenheid van Sneek, een publiekstrekker! Dat kindje die ooit lang geleden elke ochtend Spongebob keek, heeft nu wel de leeftijd dat het op stap mag gaan. Hij hoeft alleen maar over te steken en hij staat gelijk in 1 van de mooiste discotheken van Friesland!

Maar goed, dat idee is al direct van de baan, want de Wieren heeft het voor het zeggen. De woningstichting gaat daar woningen neerzetten. Leuk, aardig, gezellig. Woningen… het kindje krijgt er overburen bij. Maar tegen de tijd dat die er staan, is hij al studerende gok ik. Wat voor woningen? Betaalbare woningen of hebben we het nu over huurwoningen die zo’n 600 per maand gaan kosten? En dan komen er nog allemaal extra kosten overheen? Dat is voor mij onbetaalbaar. Of gaan ze zich richting op jongeren. Wij, jongeren, willen ook wel eens betaalbaar aan het water wonen! Of is dat onverantwoord, omdat het stereotype beeld wat veel mensen van twintigers hebben is veel drank, drugs en seks. Nou, dat valt ook wel wat mee hoor… het is niet zo dat ze met een bezopen kop de Houkesloot in springen. En als ze daar zin in hebben, doen ze het toch wel, al wonen ze ergens anders. Ja toch?

Nou, ik ben benieuwd wat er uiteindelijk neer komt. Mocht ik ooit dezelfde route weer gaan fietsen als vroeger, stiekem kijk ik toch wel eventjes.

19 januari 08

Advertenties

Reacties»

No comments yet — be the first.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: