jump to navigation

Week van de Geschiedenis in Sneek

week-van-geschiedenis.jpg Vorige week is het al gezegd in het radioprogramma, deze week is de week van de Geschiedenis met als thema ‘Wonen in Nederland’. Als Geschiedenisstudent moet ik hier natuurlijk aandacht aan besteden. Want ook Sneek heeft een mooie geschiedenis, ook wel qua wonen.

Sneek bestaat al enige tijd. Het stond eerst bekend als Ter Snake wat zo iets betekend als ‘Landtong’. Dat kwam omdat de landtong in de voormalige Middelzee lag. Deze zee bestaat allang niet meer, omdat hij is dichtgeslibt, maar Sneek bleef bestaan. In 1456 kreeg de stad stadsrechten. De stad werd ommuurd,. Vandaag de dag zie je de waterpoort nog staan als een restant, als 1 van de 6 poorten die Sneek rijk was. Officieel heet deze poort niet de Waterpoort maar Hoogendster Pijp. De poort is ongeveer gebouwd in 1492. Precies ja, het jaar dat Columbus Amerika ontdekt. Tegenwoordig is het symbool van Sneek en vind je het terug in vooraanstaande watersportmerken die ook uit Sneek komen. Is het Als je goed de kaart van Sneek bekijkt, zie je de grachten vroeger nog om het centrum heen.

En ook straatnaamborden verwijzen naar een rijk verleden. Oud kerkhof, Oosterdijk en Gedempte Pol zijn enkele voorbeelden. Neem de Oosterdijk. In de jaren ’70 was dat een weg, waar zelfs stoplichten stonden op de kruising met de Single. Dat is nu een zebrapad en de Oosterdijk zelf is een voetgangerszone geworden. Loop eens door de straat en kijk voor de verandering eens niet in de etalages van de vele winkels, maar kijk eens omhoog. Plotseling kan het opvallen dat er boven een niet nader te benoemen juwelier ouderwetse klokken hangen. Wat doen die daar? En plotseling valt het ook op dat het qua architectuur ook niet klopt. Het ene gebouw is veel moderner dan het andere gebouw. En wat ook opvalt is dat er op vele plaatsen schattige gordijntjes hangen. Er wonen mensen! Dat is iets wat volgens mij veel mensen niet beseffen. Er wonen mensen in het centrum van Sneek.

Persoonlijk ben ik jaloers op die mensen. Want hoe heerlijk kan het zijn om aan het eind van de middag met een bakje thee in de vensterbank te gaan zitten en mensen te gaan kijken. Zo valt het plotseling op dat een hele boel dames, van die meiden, niet op hoge hakken kunnen lopen.

13 oktober 07

Advertenties

Reacties»

No comments yet — be the first.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: