jump to navigation

Aanloop naar kerst

santa-hits-plane.jpg De Sint is nog maar net terug naar Spanje en de winkels zijn al weer getransformeerd. Een ander familiefeest komt er aan deze maand. Kerst! En wat staat centraal in vele huiskamers? Kerstbomen. Ze zijn al weer te koop. En ik heb er al eentje. Al twee weken… ja, ik weet het. Ik schaam me diep. Nog voordat de Sint het land uit was, had ik al een boom. Hij was in de aanbieding. 45 cm hoog, buigzaam en van plastic. Zo nep als het maar kan, maar ik ben er trots op. Heb ook al mini kerstballetjes er in hangen en mini lampjes. Heel erg kitscherig. Ben ik normaal niet zo’n fan van, maar dit jaar vind ik het wel oke. Zolang het maar niet overdreven word. Leve mijn mini nep boom! De echte versie is natuurlijk veel cooler. Die is vaak wat groter, wat zwaarder, geeft meer rommel en je hebt er veel werk van om hem van de winkel in de huiskamer te krijgen. En ook deze bomen zijn weer vollop te krijgen! Ik heb ze al zien staan in een paar huiskamers. De lichtjes fonkelen zo mooi door de ramen naar buiten. Het straalt zo’n gezellig sfeertje uit.

Deze middag ben ik ook naar bomen wezen kijken. “Nee, deze piek is niet mooi. Nee, deze tak zit lelijk. Nee, hier is hij zo lelijk afgeknapt. Nee, deze is zo hoog. En die is te klein. Ooh ja! Die is mooi! Die nemen we!” Zo gaat dat elk jaar weer. En iedereen wil ook een boom, ondanks alles. Nordmann-sparren zijn populair, omdat ze de naalden niet zo snel verliezen. En dat weet ook heel Europa, dus het is niet zo vreemd dat er een tekort van 3 miljoen bomen is. En dus betalen we 15 tot 20 % meer voor een boom die in januari toch weer weg gaat. Dat te kort is 10 jaar geleden ontstaan, omdat ze toen zo koppig waren minder bomen te planten omdat er een prijsdaling was. En nu zitten we met de gebakken peren en worden ze volgend jaar alleen nog maar duurder. Nu planten heeft niet zoveel zin, want het duurt simpelweg zo’n 10 jaar voordat een boom 2 meter hoog is.

Eigenlijk is het pure bomenmoord. We hakken een levende boom om, om vervolgens het lijk van de boom te versieren en in de huiskamer te zetten. Luguber…
Weggerukt van al z’n boomburen en eekhoornvriendjes. Het leven van een kerstboom is best zwaar. Geplant voor een doel, omgehakt voor een doel.
Maar goed, ik ben zo’n tuthola die het leuk vind om een boom te versieren, dus dat ga ik dit weekend gewoon weer doen!

8 december 07 santa.gif

Advertenties

Reacties»

No comments yet — be the first.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: