jump to navigation

Openbaar vervoer

bushalte.jpg De meningen zijn er over verdeeld. De één zweert bij de bus en de trein, de ander hekelt het. En ik ben het met beide partijen eens. Ik heb een haat-liefderelatie met het openbaar vervoer. Bijvoorbeeld met de trein. Ik heb de minste problemen met de trein, in tegenstelling tot de bus. In de meeste gevallen komt de trein gewoon en af en toe niet opdagen omdat de remmen bijvoorbeeld defect zijn geraakt in de buurt van IJlst of zo. Of dat de spoorbrug bij Leeuwarden weer een storing heeft, waardoor de trein er niet overheen kan rijden. Maar dit komt, in mijn ogen, steeds minder voor. Lang leven de trein!

De bus daarentegen is een heel ander verhaal. Busverbindingen in Sneek zijn niet jut-van-het. Zo vertrekt mijn bus tegenwoordig altijd een paar minuten voordat de trein aankomt. Dus ik kan standaard ongeveer 20 minuten wachten voordat de volgende gaat. Nu heeft het busbedrijf eindelijk besloten om 2 bussen in het uur te laten rijden. Godzijdank. Het was er namelijk altijd maar eentje. Ik heb de mazzel dat mijn buslijn tot s’avonds laat gewoon door rijdt, maar als je in Zuid-West Friesland woont, in één of ander gehucht, vertrekt de laatste bus uit Sneek behoorlijk vroeg in de avond.

Maar het is niet allemaal ach-en-wee met het openbaar vervoer. Het verbroedert ook. Ik stond laatst op het station te wachten. Ik zou iemand ophalen die met de interliner vanuit Heerenveen naar Sneek zou komen. Die zou vijf uur s’middags aankomen. Ik stond daar maar en ik stond daar maar…en ik was niet de enige. Er stond ook een vrouw heen en weer te ijsberen. Ik had alle tijd, ik hoefde nergens heen, maar het was duidelijk dat zij dat wel moest! Op een gegeven moment kwam ze naar me toe.
“Wacht jij ook op de interliner?” vroeg ze me zenuwachtig. “Waar blijft die bus? Ik moet mijn aansluiting in Bolsward hebben! Oh, waarom heb ik geen bus eerder gepakt, oh oh oh!”

Nu moet ik eerlijk zijn dat ik het best grappig vond, want ze was namelijk niet de enige die zat te stressen om de bus. Ondertussen kreeg ik een sms van degene die ik zou ophalen dat hij wat later zou zijn, omdat de bus in de file stond bij Joure. Bij Joure notabene! Wie staat daar tegenwoordig NIET in de file? Een kleine file en het halve busstation van Sneek is in rep en roer omdat ze een of andere aansluiting in Bolsward missen. Oké, toegegeven, mensen willen om 5 uur naar huis. Mensen hebben geen zin om het warme eten op te warmen in de magnetron, omdat de bus in de file stond. Maar daar kan die arme buschauffeur ook niets aan doen. Verplaats je eens in hem. Je hebt, als buschauffeur vertraging. Dat wil je als chauffeur natuurlijk niet. Niemand schiet wat op met vertraging. Het is maar net hoe je met de vertraging om gaat.

6 oktober 07

Advertenties

Reacties»

No comments yet — be the first.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: