jump to navigation

Ja wy kinne! november 9, 2008

Posted by Cindy Hoomans in Actualiteiten, Apart.
trackback

De 44e president van Amerika heeft Friese roots! Obama is een zoon van een zwarte man uit Kenia en een blanke vrouw uit Kansas. Dat wisten we al. Maar Barack Obama schijnt een achterneef te zijn van de elfstedentochtrijder Lieuwe Obbema (1912-1999) en van de kaatser Siebe Obbema (1923-2004). Laten we de geschiedenis eens induiken:

Lieuwe’s oudoom Jelle Obbema vertrok rond 1870 naar Kenia om te handelen in pepermuntolie. En zo zou ie een van de grondleggers worden van de welbekende pepermuntfabriek: King. Jelle had naast pepermunt nog een andere passie. Vrouwen. En dan vooral zwarte vrouwen en was verwikkeld in vele liefdesaffaires. En alle kinderen die hij bij deze vrouwen had verwekt droegen ook allemaal zijn naam. In Kenia werd Obbema al snel uitgesproken als Oobema en in Amerika, je raadt het al, Obama.

obbema-fam2

Op linker foto: Siebe ‘Boppeslach’ Obbema (rechts) is andermaal uitgeroepen tot Koning van de PC (augustus 1917).
Op rechter foto: Jelle Obbema
(foto: archief Herman Verhoeven)

En als we het familiewapen van de Obbema’s erbij pakken dan weten we ook waar Barack Obama, de nieuwe president die vanaf 20 januari volgend jaar Bush van die troon afstoot, zijn leus ‘yes, we can’ vandaan heeft. Want onder dat wapen staat de Friese leus: ‘ja wy kinne’! Verder zijn er in dat wapen nog twee pompeblêden en een kaatsbal te vinden, tegen een gouden achtergrond.

fryslanboppe_1

Advertenties

Reacties»

1. Jem - november 9, 2008

Meesterlijk!

greetz

2. Ger Bosma - november 14, 2008

Helaas Cindy, ook erin gestonken.

…….Er is een kleine kans dat ik zowaar met mijn blogartikeltje “Obama uut Dokkum” van 30 oktober een heuse hype gestart heb.

Lees maar even: http://speervanger.web-log.nl/mijn_weblog/2008/10/obama-uut-dokku.html

Sinds die dag doet namelijk het gerucht de ronde dat Obama afstamt van de Friese Obbema’s. Ik hoorde dit zelf op 29 oktober en heb toen even gezocht naar de bron. Dat was het volkskrant archief. Klonk als onzin, maar stond gewoon tussen serieuzere nieuws.

Sindsdien in de daaropvolgende discussie [zie mijn blog] afgeserveerd als het broodje aap dat het is, inderdaad uit de koker van de lollige sportrubriek Het Nieuwste Schavot van de VK

Toch sindsdien in allerlei serieuzere media te vinden Lees ook http://www.volkskrant.nl/multimedia/article1091482.ece/HNS-primeur_Fries_Barack_Obbema_zingt_in_het_rond

Mijn weblog heeft een feed via http://www.planeetgroenlinks.nl , dus mogelijk daar eind oktober opgepikt.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: