jump to navigation

woor·den·boek (het) maart 6, 2008

Posted by Cindy Hoomans in Actualiteiten, straatonderzoek.
trackback

vmbo-detailpag_727a.jpgHier en daar is de Nederlandse taal natuurlijk best nog wel moeilijk te noemen. Vooral met grammatica kan het bij sommige mensen nog wel ’s de mist in gaan. En als je bepaalde ‘hoge pieten’ hoort praten kun je soms ook best de neiging hebben om flink achter je oren te krabben. Als je inmiddels al niet in slaap bent gevallen, uiteraard. Een woordenboek kan hulp bieden. De Dikke Van Dale bijvoorbeeld. En voor al die mensen die er dan nog niet uitkomen is er goed nieuws: want de Dikke van Dale heeft een kindje gekregen! Namelijk een speciaal woordenboek met makkelijkere taal, grotere letters en hier en daar een plaatje. Immers, een foto zegt meer dan 1000 woorden. Nou ja, tot dusver een prima idee toch? Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?

Maar er wordt meteen weer een stempel op gedrukt. Want “Dit nieuwe woordenboek sluit aan bij het kennis- en taalniveau van vmbo-leerlingen en mbo-studenten”, aldus de uitgever maandag. En dus prijken de letters VMBO en MBO ook met flinke letters op het boek. En daar begint het bij mij wat te knagen. Want het is natuurlijk een gat in de markt om een makkelijker beschreven woordenboek te produceren maar om daar nou meteen een label aan te hangen dat het op dat en dat niveau is…

Ik was dan ook weer benieuwd naar de meningen van anderen en dus ging ik afgelopen woendag weer het centrum in en heb een aantal mensen, ook scholieren, aan de tand gevoeld. Het resultaat hoor je zaterdag.

Zaterdag ook aandacht voor het eerste kievitsei wat maandag in Eemnes is gevonden en vandaag in Hitzum, in ons eigen vertrouwde provincie. Ook weer de laatste releases van de Ster Videotheek, Sanne’s column en misschien gaan we wel bij jou aan tafel!!

En verder… Ja… kwestie van gewoon zaterdag luisteren en je laten verrassen! Ow en met verrassen bedoelt Van Dale:

ver·ras·sen (overgankelijk werkwoord; verraste, heeft verrast; verrassing)
1 (iem.) onverwachts met iets confronteren
2 onverwachts verblijden
ver·ras·send (bijvoeglijk naamwoord; verrassender, verrassendst)
1 onverwacht
2 onverwacht en daardoor verwonderlijk

Advertenties

Reacties»

No comments yet — be the first.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: