jump to navigation

Sinterklaas december 5, 2007

Posted by Cindy Hoomans in movies, Sneek, special occasions.
trackback

Het is 5 december zoals je vast al wel op de kalender hebt mogen ontdekken, en dat betekent voor velen dat er vanavond weer heel wat cadeautjes mag worden uitgepakt! De Sint en zn pieten hebben het er weer heelhuids vanaf gebracht al ging het niet altijd even soepel:

In Zevenaar werden er laatst zelfs al pieten geslagen

Teruch in den teyd:

mijtertje.jpg Sint Nicolaas werd oorspronkelijk alleen in ’t oosten van Europa gevierd en in de 13e eeuw vond men in het westen dat zijn naamdag daar ook maar een van de belangrijkste feestdagen moest worden. In Utrecht vierden ze ’t al met schoentjes van vier arme kinderen te voorzien van geldstukken. In andere steden werd er zo ook wat aandacht geschonken aan de armen.

Na de Nederlandse Opstand probeerden calvinistische predikanten het doek te laten vallen voor het Sinterklaasfeest. Reden hiervoor was omdat het te veel heidense elementen zou bevatten. Het feest was echter zo populair dat die predikanten konden lullen als brugman – het had weinig succes.

Voor de Tweede Wereldoorlog werd er nog niet echt aan pakjesavond gedaan. Doordat de welvaart na de oorlog toenam kwam er ook meer ruimte voor een feest met cadeautjes in het kader van Sinterklaas. In de eerste instantie ging dit nog om door de ouders zelfgemaakte cadeautjes maar later werd er ook meer geld aan uitgegeven. Ondertussen werd het lootjes trekken ontdekt door studenten, vriendenclubs etc.

Sinterklaas is altijd omringd door talloze zwarte pieten. En die huidskleur geeft hier en daar nog wel es aanleiding tot kritiek en dat het allemaal best racistisch is. Zo werd de Sinterklaastraditie nog niet eens zo lang geleden nog geweerd in een Amerikaans Zaans bedrijf om deze reden. Terwijl het ook gewoon van de schoorstenen kan komen natuurlijk!

zwarte-piet.gif Er zijn ook verschillende verhaaltjes over de oorsprong van de zwarte pieten. Zo is er een theorie dat de pieten demonen zijn die door de heiligen gedwongen werden om wat goeds te doen voor de medemens. En de Christelijke variant is dat zwarte piet bedwongen duivel is. Plaatsvervanger van de overwonnen Wodan, of diens helper Nörwi, de zwarte vader des nachts, die ook een roe droeg (als vruchtbaarheidssymbool). Weer een ander maar vriendelijker verhaaltje is dat Nicolaas op een dagje de slavenmarkt afstruinde en een Ethiopisch jongetje vrijkocht. Uit dank daarvoor bleef het jongetje de Sint trouw.

Voor de Tweede Wereldoorlog had de Sint ook maar 1 helper. De Canadeze soldaten die ons bevrijd hebben bedachten dat het wel leuk zou zijn als er veel meer pieten bij zouden komen. En zo geschiedde…

Zo. Ben jij ook weer helemaal bijgepraat. 😉

Bron: Wikipedia

Als afsluiter nog een fragment van de landelijke intocht van Sinterklaas in 2005. En die was in Sneek:

.

Advertenties

Reacties»

No comments yet — be the first.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: